Duonos menas siejamas su sveiko žarnyno mokslu

Vis labiau populiarėjanti sveiko žarnyno tema sulaukia didelio susidomėjimo duonos ir kepinių industrioje. Ko galima tikėtis iš ateinančios kartos duonos kepinių, kurie  palaiko sveiką žarnyno veiklą? Puratos investuoja į trumpalaikius bei ilgalaikius mokslinius tyrimus tam, kad aprūpintų vartotojus aukštos kokybės ir naudingais žarnynui ingredientais. Taigi, mes norime jus  informuoti apie sveiko žarnyno  duonos asortimento tyrimus ir ateities galimybes.

Pradėk dieną su gerais pusryčiais ir iš karto pajusk poveikį kunui! Maistas, kurį valgome, daro įtaką mūsų sveikatai bei žarnynui. Įvertinti ir išmokti optimizuoti sveiko žarnyno pusiausvyrą yra milžiniškas iššūkis. Tam, kad geriau suprastų duonos poveikį mūsų žarnynui, Puratos, bendradarbiaudama su universitetais, investavo į pažangias technologijas. Mes susitikome su prof. Marco Gobbetti, visame pasaulyje žinomu mikrobiologu, aptarti duonos gamybos bei sveiko žarnyno naujausias įžvalgas.

 

Žarnyno savijautos tyrimai

 

Prof. M.Gobbetti komanda dirba visame pasaulyje. Ši komanda kartu su Puratos ir kitais mokslininkais tiria fermentacijos poveikį šiuolaikiniams  duonos kepiniams. Kaip pats prof. M. Gobbetti sako „ Savo, Bolzane esančiose Noi Tech Park  labaratorijose, turime galimybę fermentuoti viską“. Šio darbo tikslas jau keičiasi ir vis daugiau dėmesio skiriama teigiamam raugo fermentų ir fermentų poveikiui žarnyno sveikatai.

Prof. Marco Gobbetti dirba prie naujo modeliavimo įrenginio SHIME, kuris atkuria žmogaus virškinimo traktą. Prof. M. Gobbetti paaiškina :"Ši technologija gali atkurti beveik tokią pat žarnyno terpę, kokia egzistuoja žmogaus organizme. Šio prietaiso privalumas tas, kad terpė yra nuolat stebima. Tokiu būdu galima studijuoti valgymo įpročių, maistinių medžiagų bei maisto produktų poveikį žarnyno terpei būdingomis sąlygomis“.

Šis išsamus žmogaus mikrobiomos rolės ir įvairovės tyrimas smarkiai keičia tai, ką mes galvojame apie bakterijų ir duonos fermentaciją. Šiuo metu mes naudojame šią technologiją tam, kad įrodytume, jog rauginta  duona yra lengviau virškinama, palyginus su mielinėmis arba chemiškai raugtomis duonomis. Mes norime sužinoti raugintos duona poveikį žmogaus žarnyno mikrobiomos įvairovei bei funkcionalumui.

Tolimesni tyrimai parodė, kad raugo ir fermentų fermentacija turi tiesioginį poveikį duonos prebiotinių junginių (pvz.: skaidulų) rūšiai bei kiekiui sulaikytam žarnyne. Šie junginiai padeda žarnyno mikrobiomai palaikyti sveiką pusiausvyrą, teigiamai veikia imuninę reakciją ir slopina patogeninių bakterijų augimą. 1, 2

Ar Puratos tyrimai padės rasti naujų sveiko žarnyno sprendimų?

 

Puratos dirba prie projektų, kurių tikslas yra įnešti į rinką aukštos kokybės bei sveikus žarnynui ingredientus. Reikia nepamiršti, kad  maistingumas, skonis ir tekstūra taip pat yra labai svarbūs. Puratos dirba ties fermentų ir duonos raugo  naujovėmis ir siekia pristatyti  daugiau maistinių skaidulų turinčių duonos kepinių, kurie padės išlaikyti sveiką žarnyną.

 

Mes, Puratos, esame sukaupę virš 100 metų trunkančią praktiką duonos bei konditerijos industrijoje. Vis tik turima patirtis mus tik dar labiau skatina ieškoti, galvoti ir atrasti naujus būdus, galinčius dar labiau  patobulinti mūsų turimus, pamėgtus vartotojų ingredientus.

 Mes siekiame padėti mūsų klientams auginti jų verslą, gaminant sveikas, subalansuotas žarnynui, prieinamas klientams ir skaniausias  duonas. 

 

  1. Cloetens, L. 2019. https://lirias.kuleuven.be/1758429?limo=0
  2. Korakli, M. et al. Journal of Applied Microbiology 92.5 (2002): 958-965.