Tinkama mityba – kertinis sveikos imuninės sistemos akmuo

Dabartinėmis aplinkybėmis žmonės visame pasaulyje staiga pradėjo daugiau dėmesio skirti sveikatai. Labiau nei bet kada anksčiau sveikata tapo didžiausiu turtu. Daugeliui vartotojų svarbiausiu prioritetu tapo imuninės sistemos stiprinimas. „Puratos“ misija – būti patikimais jūsų partneriais kuriant inovacijas, tiekti jums geriausius maistinius ingredientus, kad galėtumėte kepti sveikus ir skanius gaminius viso pasaulio vartotojams. Todėl nusprendėme į savo darbotvarkės viršų iškelti imuninės sistemos temą.

Apie imuninę sistemą

Paprastais žodžiais tariant, imuninė sistema yra mūsų kūno gynybos ministerija. Tai organų, ląstelių ir molekulių tinklas, kuris ne tik kovoja su infekcijomis, kai jos pasirodo, bet ir išsaugo atmintį apie kiekvieną kada nors nugalėtą mikrobą. Tai reiškia, kad ji geba greitai atpažinti ir sunaikinti mikrobą, jei jis vėl patenka į kūną. Kai taip nutinka, kalbame, kad imunitetas kovoja su specifiniu virusu ar bakterija. Ne veltui žmonės ieško būdų sustiprinti šį nuostabų gynybos mechanizmą.

Panacėjos nėra

Nepaisant paplitusio klaidingo įsitikinimo, šiuo metu nėra įtikinamų įrodymų, kad koks nors maistas ar dieta galėtų pagerinti mūsų imuninę sistemą ir padėtų mums išvengti ligų ar jas išgydyti [1]. Neseniai šis teiginys buvo patvirtintas kelių vyriausybinių administracijų, kurios įspėjo apie klaidinančius ar net moksliškai nepagrįstus su imunine sistema susijusius tvirtinimus.

 

[1] išversta iš https://www.eufic.org/en/page/food-and-coronavirus-covid-19-what-you-need-to-know

Mitybos ir imuninės sistemos ryšys

Vis dėlto tinkama mityba vaidina svarbų vaidmenį palaikant gerai veikiančią imuninę sistemą. Svarbu suprasti, kad 70% imuninės sistemos ląstelių slypi mūsų virškinamajame trakte [2]. Šių ląstelių efektyvumas susijęs su mūsų valgomu maistu. Tad iš esmės galima sakyti, kad tinkama mityba yra kertinis sveikos imuninės sistemos akmuo.

Kaip jau daug metų teigia Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), sveika mityba yra vienas pagrindinių veiksnių, lemiančių sveiką gyvenimo būdą, o tai savo ruožtu pagerina visas kūno funkcijas, neišskiriant imuniteto. Tinkama mityba yra labai svarbi gerai sveikatai, ypač tada, kai imuninei sistemai gali tekti kovoti [3] [4]. Reikėtų maitintis taip, kad būtų palaikoma gera sveikata ir sumažinamas neperduodamų ligų pavojus, vadovaujantis šiomis PSO rekomendacijomis [1] [5] [6]:

  • Suvartoti 400 g (t. y. mažiausiai 5 porcijas) vaisių ir daržovių, daug visagrūdžių produktų
  • Sumažinti druskos suvartojimą
  • Sumažinti cukraus suvartojimą
  • Sumažinti riebalų suvartojimą

[1] Vighi, G., et al. "Allergy and the gastrointestinal system." Clinical & Experimental Immunology 153 (2008): 3-6.
[2] www.who.int › default-source › covid-19-and-ncds---final---corr
[3] http://www.fao.org/3/ca8380en/CA8380EN.pdf
[4] http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19/novel-coronavirus-2019-ncov-technical-guidance/food-and-nutrition-tips-during-self-quarantine#food-buys
[5] https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

Jūsų galutinis produktas – mūsų atskaitos taškas

Būdami patikimi partneriai inovacijų srityje lydime jus per visą jūsų kelionę: ne tik parduodame sudedamąsias dalis, bet ir siūlome jums visuminį sprendimą, kurį vadiname „geru požiūriu“.

Dėl šios priežasties, remdamiesi PSO rekomendacijomis dėl sveikos mitybos, mes siūlome gaminius, kurie patenkina bent vieną iš šių mitybos reikalavimų, patvirtintų vietinių tarnybų.

Taip pat visuotinai pripažįstama, kad keletas mikroelementų (kaip varis, folio rūgštis, geležis, selenas, cinkas ir A, B6, B12, C bei D vitaminai) yra labai svarbūs mūsų imuninei sistemai. Siūlome savo klientams sprendimus, kuriuose yra šių medžiagų. Tinkama mityba yra kertinis sveikos imuninės sistemos akmuo.

Dalis sprendimo – kasdienė duona

Nors mitybos įpročiai visame pasaulyje skiriasi, daugelyje šalių kepinių kategorijai priklausantys produktai gali būti laikomi pagrindiniu maistu, nes jie valgomi beveik kasdien ir sudaro didžiausią kasdienio maistinių medžiagų suvartojimo dalį. Dėl savo įprastumo ir vartojimo dažnumo šie produktai vaidina svarbiausią vaidmenį sveikoje kasdienėje mityboje ir gali padėti vartotojams išpildyti pagrindinius kasdienius mitybos poreikius – pavyzdžiui, skaidulų poreikį.

„Puratos“ siūlomos idėjos leidžia iškepti skanias ir sveikas duonas, kupinas skaidulinių medžiagų. Didžiuojamės pristatydami jums įkvėpimui šiuos nuostabius receptus, kurie gali padėti pagerinti vartotojų mitybos kokybę. 

O kaip dėl pyragaičių ir šokolado?

„Puratos“ tiki, kad visos maisto rūšys gali tikti subalansuotai mitybai – įskaitant tokius produktus kaip pyragaičiai, kurie yra energijos užtaisas, vartojami tam tikromis progomis dėl malonumo. Mes norime suteikti vartotojams tikslią ir išsamią informaciją. Pyragaičius ir šokoladą reikia vartoti nedideliais kiekiais, kaip subalansuotos mitybos dalį. Dėl šių priežasčių renkamės reklamuoti tik tuos „Puratos“ pyragaičius, kurie yra sveikesnė alternatyva tradiciniams receptams ir leidžia vartotojams priimti apgalvotus sprendimus. Šiuo metu ruošiame konditerijos gaminių receptūras, kurie yra praturinti skaidulinėmis medžiagomis ar su sumažintu cukraus kiekiu.

Daugiau straipsnių apie mūsų įžvalgas Covid-19 situacijoje

Keletas straipsnių, galinčių būti įkvėpimo šaltiniu šiuos sudėtingu laikotarpiu anglų bei lietuvių kalbomis:

Daugiau straipsnių mūsų Puratos Lithuania blog'e.