Sveikas maistas - „mažiau“ ir „daugiau“ tuo pačiu metu

„Taste Tomorrow“
Mityba
Tinklaraštis

Maistas vaidina svarbų vaidmenį suteikiant žmogui energijos ir sveikatos. Kadangi vartotojai labiau nei bet kada nori gyventi sveikiau, sveikesnio maisto paklausa sparčiai auga. Visgi ko vartotojai tikisi iš maisto? Ką jie laiko sveiku maistu? Naujausias Taste Tomorrow tyrimas rodo, kad lietuviams sveikas maistas yra nepaprastai svarbus ir 50% vartotojų maistą renkasi atsakingai.

Taste Tomorrow: žingsnis į maisto ateitį

Taste Tomorrow yra didžiausias pasaulyje duonos, konditerijos ir šokolado vartotojų tyrimas. Jis vykdomas kas trejus metus, o tyrimui atlikti apklausiama daugiau nei 18 000 vartotojų, 42 šalyse. Rezultatai? Naujos įžvalgos apie sveikatą, skonį, patogumą, patirtį, skaitmenines tendencijas ir dar daugiau, tam kad būtų galima skatinti naujoves duonos, konditerijos gaminių ir šokolado sektoriuose.

Vartotojai bijo, jog ateityje bus mažiau sveiko maisto

Apklausa rodo, kad dauguma vartotojų pesimistiškai vertina sveiko maisto tendenciją ateityje. 22% Lietuvos vartotojų mano, jog maistas ateityje taps sveikesnis, 37% mano, kad mažiau sveikas, o net 41% tikisi, kad maistas nepasikeis. Tai rodo, kad vartotojai bijo, jog ateityje sveiko maisto vis mažės.

Tačiau ne visi Lietuvos vartotojai pesimistiškai žiūri į sveiko maisto tendenciją ateityje. Jaunesnio amžiaus lietuviai yra optimistiškesni sveiko maisto atžvilgiu ir tiki, jog ateityje jo vis daugės.

SVEIKIAU nebėra vien tik mažinant "kenksmingus" ingredientus

Kas, pasak vartotojų, yra sveikas produktas? 2015 m. apklausoje daugiausia buvo kalbama apie ingredientų pašalinimą: mažiau cukraus, mažiau riebalų, mažiau druskos. Šiandien sveiko maisto suvokimas keičiasi. Dabar kartu siekiama pašalinti nepageidaujamus, "kenksmingus" ingredientus ir papildyti ingredientais, kurie prisideda prie geresnės sveikatos, pavyzdžiui, skaidulinėmis medžiagomis, baltymais, grūdais ir valgomosiomis sėklomis. 73% Lietuvos vartotojų mano, jog sveikiau yra kai šalinami ingredientai, tačiau net 67% vartotojų mano, jog produktas yra sveikesnis, kai jis papildytas sveikais ingredientais.

Vartotojai labiausiai vertina skanius ir sveikus produktus

Sveikas maistas - skanus maistas. Vartotojai nori ir tikisi, kad produktai būtų skanūs ir sveiki. Produktai, kurie duonoje lietuvių vertinami kaip sveiki ir skanūs, yra: 70% grūdai ir sėklos, 75% pilnagrūdžiai, 37% skaidulinės medžiagos. Vartotojai jas pripažįsta kaip svarbias sudedamąsias dalis, kurios kartu daro produktus sveikesnius ir skanesnius.

Konditerijoje vartotojai nusprendė kad skanūs ir sveiki produktai yra -  58% riešutai, 52% vaisiniai įdarai, ir 37% natūralūs saldikliai (medus, agavų, klevų sirupas)

Šokolado gaminiams tai yra 86% kakava, 61% riešutai, 14% super vaisiai, 10% sėklos ir 22% kreminiai įdarai. Tai visi produktai, kuriuos vartotojai pripažįsta kaip artimus gamtai todėl jie yra sveikesni ir skanūs.

Sveikas maistas - dabartis ir ateitis

Apibendrindami sveikatos tendenciją galime teigti, kad sveikas maistas yra skirtas vartotojams, kurie nori sveiko, kokybiško ir skanaus maisto. 51% vartotojų tikisi sudėtyje rasti mažiau cukraus, 34% kalorijų, 29% riebalų ir 16% druskos, o vyresnio amžiaus vartotojams svarbu sudėtyje ir kuo mažiau cholesterolio. Tuo pat metu vartotojai nori produktų, turinčių daugiau gerųjų ingredientų, pavyzdžiui, skaidulinių medžiagų, grūdų, baltymų ir riešutų. Svarbu pabrėžti sudedamąsias dalis, kurios laikomos sveikomis ir skaniomis, nes Lietuvos vartotojams tai aktualu ir net 61% jaunesnio amžiaus vartotojų, svarbiausia informacija ant pakuotės - maistinė vertė . Sveikata svarbi, bet skonis taip pat, todėl sveikas maistas turi būti ir skanus.

31% Lietuvos vartotojų, perkant duoną, ant pakuočių ieško kokie grūdai yra sudėtyje, o net 65% vartotojų mano, jog duona - sveikas produktas. Todėl siūlome, paruoštą naudoti sirupe pilno grūdo daigintų rugių mišinį - Sprouting Rye in Syrup. Švarios etiketės ženklinimas bei tinkama veganams ir vegetarams!