Mūsų žarnynas yra daugybės skirtingų rūšių mikroorganizmų namai. Žarnyno mikrobiota iš viso gali sudaryti iki 2 kg mūsų kūno svorio. Tai ne tik susiję su maisto virškinimu ir maistinių medžiagų įsisavinimu, bet lemia fizinę bei psichinę žmonių sveikatą.
Per pastaruosius kelerius metus mokslininkai įrodė, kad žarnyno mikrobiota padeda mums išlikti sveikiems. Tai yra pirmoji gynybos nuo ligų linija ir ji reguliuoja ne tik virškinamojo trakto funkcijas, bet ir imuninės sistemos reakciją bei smegenų veiklą.
Trečdalis žarnyno mikrobiotos yra būdinga daugumai žmonių, o du trečdaliai būdingi kiekvienam iš mūsų. Kiekvieno žmogaus žarnyno bakterijų profilis yra toks pat unikalus kaip ir pirštų antspaudai. Per pastaruosius kelerius metus mokslininkai sugebėjo nustatyti, kad sveika žarnyno mikrobiota yra labai apgyvendinta ir įvairi. Žarnyne turi būti pusiausvyra tarp „gerųjų“ bakterijų, tokių kaip Bifidobacteria ir Lactobacillii ir „blogųjų“, tokių kaip Clostridia ir Bacteroides.
Sveikos, stabilios, įvairios ir atsparios žarnyno mikrobiotos vystymasis prasideda nuo gimimo ir tęsiasi visais gyvenimo tarpsniais. Ankstyvieji gyvenimo įvykiai, gyvenimo būdo bei dietos pasirinkimas vaidina labai svarbų vaidmenį formuojant žarnyno bakterijų bendruomenę. Atlikti tyrimai rodo, kad riebus ir mažai skaidulų turintis maistas sumažina ne tik žarnyno mikrobiotos įvairovę, bet ir bendrą mikroorganizmų skaičių, dėl kurio atsiranda bakterijų populiacijos disbalansas.
Žarnyno bakterijų pusiausvyros sutrikimas dažnai pastebimas žmonėms, sergantiems neužkrečiamomis ligomis, tokiomis kaip nutukimas, dirgliosios žarnos sindromas (IBS), diabetas, depresija, imuniteto sutrikimas, odos ligos ar ne maisto alergijos.
Vartotojai vis labiau žarnyno sveikatą sieja su bendra sveikata ir gerove. Jau 2018 m. apie 78% pasaulio gyventojų virškinimo ir žarnyno sveikatą laikė labai svarbia. Dabar po COVID-19 uždarymo žarnyno sveikata tapo prioritetu.
Taigi, kaip žmonės gali turėti sveiką žarnyną? Įrodyta, kad fizinio aktyvumo padidėjimas ir subalansuota mityba, palaiko sveiką žarnyno būklę. Daugybė tyrimų parodė, kad maisto produktų, kurių sudėtyje yra probiotikų ir prebiotikų, vartojimo padidinimas yra labai veiksmingas būdas atkurti ir palaikyti sveiką žarnyno pusiausvyrą. Probiotikai yra gyvos bakterijos, kurios gali išgyventi virškinimo procesą ir kolonizuoti žarnyną. Jų galima rasti jogurte. Prebiotikų galima rasti daug skaidulų turinčioje duonoje ir rauge. Prebiotikų junginiai maitina žarnyno bakterijas ir padeda išlaikyti tinkamą pusiausvyrą tarp skirtingų rūšių.
Mūsų tikslas - tiekti vartotojams produktus, kurie padėtų patenkinti sveikos gyvensenos poreikius. Šiuo metu kuriame naujus produktus, kurie gali padėti išlaikyti puikią žarnyno sveikatą ir balansą. Jau greitai mes jums pasiūlysime naują produktą „Puravita Fiber +“, kuris leis gaminti duoną, teigiamai veikiančią žarnyno sveikatą. Susisiekite su „Puratos“ atstovu, kad sužinotumėte daugiau apie „Puravita Fiber +“ ir apie būsimas mūsų žarnyno sveikatos naujoves!