Šokolado nauda emocinei sveikatai ir organizmui

Mityba
„Taste Tomorrow“
Tinklaraštis

2019 metų Puratos tyrimas Taste Tomorrow parodė, jog – 20% Lietuvos šokolado pirkėjų, ateityje ketina pirkti mažiau šokolado, 3% daugiau ir 77% pirktų tokį patį kiekį šio produkto. Taip pat ateityje šokolado pirkimas internetu bus patrauklus pasirinkimas trečdaliui Lietuvos šokolado pirkėjų.

Kadangi Lietuvos vartotojams skonis (71%) ir kaina (64%) yra pagrindiniai veiksniai lemiantys šokolado pirkimą jie nusprendė, kad šokolade, skanūs ir sveiki produktai yra - 86% kakava, 61% riešutai, 14% super vaisiai, 10% sėklos ir 22% kreminiai įdarai.

Šokoladas - energijos šaltinis

Šokoladas - daug energijos turintis maistas: vidutiniškai jame yra 550 kalorijų šimte gramų, tai 55 kcal dviejuose mažuose kvadratėliuose. Iš dalies taip yra todėl, kad šokoladas turi mažai drėgmės (mažiau nei 1%) ir turi nemažą kiekį riebalų, t.y. Kakavos sviesto (natūraliai esančio kakavos pupelėse). Angliavandeniai suteikia lengvai įsisavinamos ir greitai sudeginamos energijos. Todėl šokoladą ypač vertina žmonės, atliekantys sunkų fizinį krūvį, pavyzdžiui, sportininkai.

Dėl didelio šokolade esančio cukraus kiekio svarbu nepamiršti, kad tai yra mėgavimosi produktas ir tai reiškia, kad jis turėtų būti valgomas saikingai.

Šokolado nauda organizmui

Šokoladas visų pirma yra valgomas malonumui. Tačiau šokoladas nėra panašus į kitus saldumynus: kakavoje yra nemažai organinių junginių, įskaitant flavonoidus, kurie daro teigiamą poveikį širdies veiklai, smegenų funkcijai (pvz. atminčiai). Kakavoje taip pat yra nemažai tam tikrų mineralų, ypač magnio, vario ir mangano, kurie padeda raumenims funkcionuoti ir kovoti su nuovargiu. Jame taip pat yra vitaminų, tokių kaip vitaminas B2 ir B6.

Šokoladas yra galingas antioksidantas, kovojantis su mūsų organizmą griaunančiais laisvaisiais radikalais ir molekulėmis, galinčiomis sabotuoti imuninę sistemą. Dar daugiau: juodasis šokoladas spartina imunoglobulino A, atsakingo už organizmo apsaugą nuo virusų, gamybą.

Šokoldas - geros nuotaikos užtaisas

Kakavoje, kurios daugiausiai yra tamsiajame šokolade, yra įvairių komponentų, kurie gali turėti psichologinį poveikį. Vienas iš jų yra triptofanas, pagrindinis serotonino komponentas - neurotransmiteris, veikiantis mūsų nuotaiką. Tačiau dar nėra įrodytas stiprus ryšys tarp šių komponentų, tikriausiai todėl, kad šokolade yra per mažas jų kiekis, kad būtų matomas didelis poveikis. Teigiamą šokolado poveikį mūsų nuotaikai tikriausiai lemia skanus maistas, kurį labai malonu valgyti. Tai taip pat yra laikoma stresą mažinančia priemone.

Šokoladas ne tik skanus, bet ir jaunina. Oksidantai esantis kakavoje lėtina odos senėjimą. Taip pat jie neutralizuoja laisvuosius radikalus, puolančius ląsteles ir ardančius kolageną. O tai, kad šokoladas jauninina, be abejo, džiugina ir kelia nuotaiką.

Pakelti sau ir kitiems nuotaiką siūlome su nepaprastai skaniu, sūriai švelnios karamelės šokoladu - Belcolade Amber Cacao-Trace. Visoms Jūsų kūrybinėms idėjoms!