Subalansuota žarnyno mikrobioma

Blog

Daugiau nei 1000 skirtingų rūšių mikroorganizmų galima rasti žmogaus kūne ir ant jo, įskaitant odą, nosį, burną bei žarnyną. Net 90% šių mikroorganizmų gyvena žarnyne, kas sudaro žmogaus žarnyno mikrobiomą [1]. Mokslininkai žarnyno mikrobiomą apibrėžia kaip bendrą mikroorganizmų kiekį, įskaitant bakterijas, archėjas, grybus ir jų genus, gyvenančius žmogaus žarnyne. Trečdalis šių mikroorganizmų yra būdingi daugumai žmonių, o kiti du trečdaliai yra tokie pat unikalūs kaip pirštų atspaudai [2]. Net identiškų dvynių, kurie dalijasi 100% genetine informacija, žarnyno mikrobiomų sudėtis nėra vienoda [3].

Nors nėra dviejų vienodų žarnyno mikrobiomų, mokslininkai sugebėjo nustatyti, kad sveika žarnyno mikrobioma yra labai apgyvendinta ir įvairi. Žarnyno aplinka visada turi turėti pusiausvyrą: tinkamą "gerųjų" bakterijų ( Bifidobacteria ir Lactobacillii) ir "blogųjų" (Clostridia ir Bacteroides) santykį. Tiek žarnyno mikroorganizmų bendras ląstelių skaičius, tiek įvairių žarnyne esančių mikroorganizmų rūšių skaičius reguliuoja ir daro įtaką įvairiems su bendra sveikata susijusiems procesams: mitybai, medžiagų apykaitai, imuninei sistemai, endokrininei sistemai.

Mikroorganizmų gausa gyvybiškai svarbi tiek fizinei, tiek psichinei gerovei. Jie lemia maisto virškinimą ir maistinių medžiagų absorbciją, yra pagrindas 70% imuninės sistemos bei reguliuoja smegenų veiklą. Mikroorganizmai yra pirmoji gynybos nuo ligų linija.

3 sveiko žarnyno sąjungininkai

Kaip mes galime turėti sveiką žarnyną? Žarnyno sveikatą lemia gyvenimo būdas, mankšta, žmogaus genetika, vaistai bei maistas. Maisto papildai, tokie kaip probiotikai, prebiotikai ir postbiotikai, gali vaidinti svarbų vaidmenį žarnyno sveikatai. Jie maitina mikroorganizmus, didina bakterijų įvairovę ir skaičių žmogaus žarnyne.

1. Prebiotikai

Riebus maistas dažnai skatina žarnyno uždegimą, o daug skaidulų turintis maistas yra siejamas su sveikesniu žarnynu, gera imunine sistema, mažesne arterijų ligų rizika ir gera psichine sveikata [5]. Mokslininkai įrodė, kad visų rūšių skaidulos yra svarbios sveikatai ir kad nustatytų dienos mitybos reikalavimų (nuo 25 iki 30 g skaidulų per dieną) laikymasis yra naudingas sveikatai. Deja, šių mitybos reikalavimų negali pasiekti daugelis žmonių. Dėl prastos mitybos jie turi padidėjusio kūno svorio problemų, serga širdies bei kraujagyslių ligomis, padidėja rizika susirgti vėžiu bei diabetu [6].

Prebiotinės skaidulos tiesiogiai ir teigiamai sąveikauja su mūsų žarnyno mikrobioma. Šios skaidulos,  fermentuojamos „gerųjų“ žarnyno mikroorganizmų, padeda išlaikyti žarnyno  pusiausvyrą. Taigi, prebiotinės skaidulos yra maistas naudingiems mikroorganizmams, kurie gyvena žmogaus žarnyne. Svarbu atsiminti, kad nors mums naudingos visos ląstelienos rūšys, ne visas jas galima vadinti prebiotikais, o skaidulų neturintys junginiai gali turėti prebiotinį poveikį [7].

 

Daugumai žmonių duona yra kiekvieną dieną vartojamas maisto produktas. Duona yra pagrindinis skaidulų šaltinis. Dešimtmečius „Puratos“ misija buvo gerinti valgomo maisto kokybę (skonį, tekstūrą ir maistinę vertę) ir padėti vartotojams gyventi sveikai. Įgyvendindami naujoves mes sukūrėme skanias duonas, turinčias daug prebiotinių skaidulų.  Tai džiugina vartotojus, ir jų žarnyną daro sveikesniu!

2. Postbiotikai

Postbiotikai yra neaktyvių bakterijų ląstelių, jų komponentų (pvz., Beta-gliukanų) arba žarnyno bakterijų gaminamų medžiagų mišinys. Postbiotinės medžiagos yra naudingos  ir gali turėti priešuždegiminį, antioksidacinį ir antihipertenzinį poveikį. [8]

3. Probiotikai

Gyvų „gerų“ mikroorganizmų  probiotikų, esančių ar dedamų į jogurtą ir kitus fermentuotus pieno produktus, nauda gali būti naudinga ir šeimininkui. Nepaisant žarnyno sveikatos vaidmens, šiuo metu probiotikai dar nėra „Puratos“ tyrimų tema. To priežastis yra labai paprasta: kadangi dauguma mūsų kepinių ir konditerijos gaminių yra sunkiai ir ilgai termiškai apdorojami, pavyzdžiui, kepami, neįmanoma, kad šie organizmai liktų gyvi gatavuose produktuose.

Daugiau apie subalansuotą ir sveiką žarnyną skaitykite čia: https://www.puratos.lt/lt/blog/sveikas-zarnynas-laimingas-vartotojas

 

  1. https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/the-role-of-gut-microorganisms-in-human-health
  2. Thursby E, Juge N. Introduction to the human gut microbiotaBiochem J. 2017; 474(11):1823-36. 
  3. https://thegutstuff.com/about/
  4. https://www.eufic.org/en/healthy-living/article/gut-microbiotas-effect-on-physical-and-mental-health-mynewgut
  5. Rinninella E, et al. What is the Healthy Gut Microbiota Composition? A Changing Ecosystem across Age, Environment, Diet, and Diseases. Microorganisms. 2019 Jan 10;7(1):14.
  6. Makki et al. The impact of dietary fiber on gut microbiota in host health and disease. 2018 Cell Host Microbe 23, 6, 705-715
  7. https://www.nutrition.org.uk/healthyliving/basics/fibre.html
  8.  https://isappscience.org/for-scientists/resources/prebiotics/
  9. Aguilar-Toalá, J. E., et al. "Postbiotics: An evolving term within the functional foods field." Trends in Food Science & Technology 75 (2018): 105-114.