Kodėl augalinis maistas pakeis maisto pramonę

4 kov. 2021

Daugelis ekspertų mano, kad ateinančiais mėnesiais dėl pasaulinės pandemijos pokyčiai įvyks visose pramonės šakose [1] [2] [3]. Milijonai žmonių visame pasaulyje vis dar yra izoliuoti, kiti jau bando grįžti į "normalų gyvenimą".  Daugeliui kyla klausimas, kaip atrodys mūsų ateitis. Kai kuriems šie pokyčiai gali būti gąsdinantys. Realybė yra ta, kad maisto pramonė visada tobulėja ir kelia klausimą, kur judėti toliau?

 Manoma, kad augalinis maistas vartotojams taps nauju standartu. Balandžio mėnesį IPSOS apklausė 28 000 žmonių visame pasaulyje: 79% vartotojų pareiškė, kad ieškos produktų, kurie yra sveikesni ir tausojantys aplinką. [ 4]. Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Brazilijoje ir Meksikoje, iki 91% respondentų sutiko su šiuo teiginiu. Su tikslais dažnai ateina augimas.

 Kinijoje augalinės mėsos alternatyvi rinka iki 2023 m. turėtų išaugti iki 12 mlrd. USD, lyginant su 2018m. 10 mlrd. USD. [5]. Kodėl augalinė rinka turėtų augti taip greitai? Viskas prasidėjo nuo pastangų kovoti su žiauriu elgesiu su gyvūnais. Prie augalinės dietos perėjo ir daugelis įžymybių, tokių kaip Paulu McCartney ir Miley Cyrus. Jų „Instagram“ paskiroje yra daugiau nei 94 milijonai nuotraukų, pažymėtų "#vegan“, ir daugiau nei 28 milijonai nuotraukų, pažymėtų #plantbast. Remiantis naujausiomis apklausomis, tokiomis kaip jau minėta IPSOS apklausa, vartotojai dabar renkasi ne tik jiems naudingą produktą, bet ir tausojantį planetą.

Ar augalinis maistas yra sveikas ir tvarus?

Ar augalinis maistas yra sveikesnis? Vien augalinė mityba nereiškia puikios sveikatos. Norint išsaugoti gerą sveikatą mitybą reikia derinti su subalansuotais ir maistingais produktais. 

Šimtai atliktų tyrimų visame pasaulyje rodo, kad, padidėjęs augalinių maisto produktų, tokių kaip kruopos, ankštiniai, vaisiai ir daržovės, vartojimas buvo susijęs su mažesne širdies ligų, diabeto ir nutukimo rizika. 

Kalbant apie tvarumą, vartotojai mano, kad, pereidami prie labiau augalinės mitybos, jie gali ne tik pagerinti savo bei gyvūnų gyvenimą, bet ir pakeisti pasaulį. Gyvūninės kilmės produktai sunaudoja daugiau išteklių nei augaliniai. Daugelis tyrimų ir prognozių parodė, kad perėjimas nuo gyvūninės kilmės produktų gali žymiai sumažinti anglies dvideginio išmetimą, vandens naudojimą bei sumažinti atliekas, kurios patenka į mūsų vandenynus. Vartotojai visame pasaulyje rūpinasi savo sveikata ir tvarumu. Bet ar tai bus ilgalaikis susirūpinimas? Ilgalaikis poveikis pramonei pasireiškia tada, kai tiek vartotojai, tiek įmonės nusprendžia tai padaryti prioritetu.

RVASTV yra moksliškai pagrįsta šiuolaikinė maisto saugos užtikrinimo sistema, skirta valdyti rizikos veiksnius, galinčius padaryti maistą nesaugų.

 Po kelis dešimtmečius trukusių didelų visuomenės pasipiktinimų, daugelyje pasaulio valstybių RVASVT sistema tapo privaloma. Ši iniciatyva padarė teigiamą poveikį vartotojų sveikatai ir higienai. Pavyzdžiui 1985 m. JAV, kurioje gyvena 237 milijonai žmonių, buvo pranešta apie 31 000 maisto pernešamų ligų atvejų, o 2017 m. turint 325 milijonus gyventojų, buvo mažiau nei 15 000 atvejų. Maisto gamintojai ėmėsi drastiškų veiksmų, kad išgelbėtų žmonių gyvybes ir tai pasiteisino.

 Taigi kyla klausimas, ar maisto pramonės nariai bus tokie pat dėmesingi gyvūnams? Vartotojų sveikatai? Planetai? Ar vartotojai toliau rinksis tvaresnį gyvenimo būdą? Maisto pramonė, gamindama maisto produktus, gali jau dabar daryti ilgalaikį poveikį. Kepėjai, pyragaičių ir šokolado gamintojai jau dabar gali imtis veiksmų ir vartotojams pasiūlyti skanių, sveikų ir tausojančių aplinką produktų.

PURATOS sprendimai

Gali atrodyti, kad sviestą, kiaušinius ir pieną kuom nors pakeisti kepant, yra nelengva. Mes jums atrinkome geriausius augalinės kepyklos, konditerijos ir šokolado sprendimus:

 Sunset Glaze- paruošta emulsija skirta kiaušinių plakiniui pakeisti. Emulsija pagerina produkto išvaizdą bei spalvą. Saugus naudoti, UAT technologija. 

Satin augaliniai pyragų mišiniai, į kuriuos tereikia įdėti aliejaus ir vandens.

 Whippak - paruošta naudojimui augalinė grietinėlė. Puikiai tinka kremų gamybai, gaminių dekoravimui. 

Mimetic - augalų pagrindu sukurti specialieji riebalai, kurie suteikia galimybę sukurti aukščiausios kokybės kruasanus bei sluoksniuotos tešlos gaminius.