Neseniai atliktas Puratos tyrimas Taste Tomorrow patvirtino, jog duona yra labai svarbus produktas kiekvienam pirkėjui ir net 80% Lietuvos vartotojų duoną perka kartą per savaitę. 75% duoną perka pakuotą, o 34% vartotojų perka nepakuotą, iškeptą prekybos tinklo kepykloje.
Baltijos šalys yra labai pozityvios duonos sveikumo atžvilgiu ir net 65% Lietuvos vartotojų mano, jog duona - sveikas produktas.
Visose duonos rūšyse gausu skaidulinių medžiagų. Daugelyje šalių duona yra naudojama net kaip pagrindinis maistinių skaidulų šaltinis kasdieniniame racione. Skaidulos yra gaunamos iš užauginamų grūdų, pvz. - kvietinių miltų. Skaidulinių medžiagų kiekis priklauso nuo naudojamų rafinuotų miltų kiekio, kuo mažiau rafinuoti - tuo daugiau skaidulų. Taip pat skaidulų kiekį duonoje galima padidinti įtraukiant daug skaidulų turinčius nesmulkintus grūdus ir valgomasias sėklas, pvz. - linų sėmenis ar pilnagrūdžius rugių grūdus.
Baltoje duonoje paprastai yra mažiau skaidulinių medžiagų negu tamsioje ar pilno grūdo duonoje. Tačiau balta duona taip pat gali tūrėti daug maistinių skaidulų, įdedant į ją maistinių skaidulų turinčių priedų, pvz. sėlenų, valgomųjų sėklų ar grūdų.
Skaidulinės medžiagos daro didelę įtaką maisto virškinimui – gerina virškinimo trakto peristaltiką ir lemia greitesnį maisto slinkimą.
Nors visos duonos rūšys gali būti sveikos ir subalansuotos mitybos dalis, sveikiausios duonos rūšis yra - 100% pilno grūdo duona. Taip yra todėl, kad jose gausu visų maistinių elementų iš nesmulkintų grūdų, tokių kaip skaidulinės medžiagos, vitaminai (ypač B ir E) ir mineralai.
Kiekviena grūdų rūšis turi savo išskirtines maistines savybes. Pavyzdžiui, senoviniuose grūduose, tokiuose kaip bolivinėse balandose ar iš actekų laikų kildinamose burnočio sėklose, yra daugiau baltymų, tuo tarpu tradiciniuose rugių ir kviečių grūduose yra daugiau skaidulų. Taip pat ir sėklos duonai suteikia papildomos naudos, nes jose gausu vitaminų ir mineralų. Jos taip pat turi gerųjų riebalų (pavyzdžiui, polinesočiųjų omega-3 grupės riebalų rūgščių) ir yra labai turtingos skaidulinėmis medžiagomis.
Buvo įrodyta, kad kai kurios duonos rūšys yra nepaprastai naudingos sveikatai. Dėl didelio skaidulų kiekio pilno grūdo ruginė duona gerina žarnyno veiklą ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Duona, kurioje yra didelis kiekis avižų beta-gliukano, tam tikros rūšies skaidulų, gali padėti sumažinti blogojo cholesterolio kiekį, gerai žinomą, kaip širdies ligų rizikos veiksnį. Kai kurie tyrimai taip pat rodo, kad natūralaus raugo ir daigintų rugių duona mums suteikia dar daugiau naudos - šios turtingos A, E, C, B grupės vitaminais, mineralinėmis medžiagomis, mikroelementais. Tačiau kaip bebūtų, sveikoje duonoje tūrėtų būti mažinamas druskos kiekis.
Puratos turi įvairių, sveikos duonos, sprendimų, skirtų grūdų ir sėklų duonoms, kurių kiekvienas pasižymi unikaliomis savybėmis naudingumo, lankstumo, įvairovės ir maistingumo atžvilgiu.